specerijen

Specerijen

» Laurierblad

Laurierblad

Wordt vaak gebruikt in soepen en stoofpotten. Laurier moet langere tijd meestoven in de maaltijd om de smaak op het gerecht over te brengen. Het laurierblaadje zelf kan niet gegeten worden.

Tip!

Biryani met kruiden

hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

225 gram basmatirijst
2 eetlepels yoghurt (mager)
100 gram bloemkoolroosjes
75 gram sperziebonen, gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 tomaat, in blokjes gesneden
2 rode pepers, gesneden
75 gram champignons, in stukjes gesneden
1 grote ui, gesneden
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 stuk gemberwortel (ca. 3 cm), in stukjes gesneden
15 gram verse koriander, fijngehakt
3 eetlepels olie
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1/2 theelepel turmeric
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
50 gram doperwten
snufje nootmuskaat
1 eetlepel slagroom
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
3 gedroogde laurierblaadjes
1 theelepel gemalen cardamom
 

Voorbereiding

Laat de rijst ca. 15 minuten weken in een kom ruim koud water. Lek vervolgens de rijst uit in een vergiet.

Bereiding

Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Fruit de ui in ca. 3 minuten zachtjes bruin. Voeg vervolgens de rest van de olie toe samen met de komijn, knoflook en gember. Bak ca. 30 seconden. Dan turmeric, chilipoeder en zout erdoor roeren en alles nog ca. 1 minuut bakken. Bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers erdoor scheppen en afgedekt in ca. 10 minuten beetgaar stoven. Onafgedekt nog ca. 5 minuten verwarmen en vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat. Voeg een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de koriander toe. Intussen laat je een pan met 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en cardamom aan de kook brengen. Voeg de rijst toe en laat op hoog vuur ca. 2 minuten koken. Giet de rijst af. Verdeel in een pan 1/3 van de rijst over de bodem. Schep vervolgens de helft van de groentecurry hier overheen. Die hier bovenop weer 1/3 rijst en de andere helft van de groente. Dek het geheel af met de laatste portie rijst. Strooi de rest van de koriander samen met het yoghurtmengsel eroverheen. Laat het geheel afgedekt op de vlamverdeler zachtjes gaar koken. Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde garnalen of lamsvlees.

Wist je dat? (Laurier)

In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning; overwinnaars werden getooid met een krans van laurierbladeren.

Laurier werkt ontsmettend op de luchtwegen en helpt bij griep, tandpijn en aften. Het is vochtafdrijvend, wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Laurier is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.