specerijen

Specerijen

» Steranijs

Steranijs

Dit kruid heeft een stervormig uiterlijk. De smaak is anijsachtig en heeft iets weg van drop. Steranijs kan worden gebruikt in marinades, thee, dranken en sauzen. Wat anijszaad is voor de Westerse keuken, is steranijs voor de Oosterse keuken.

Tip!

Nasi Minyak

Hoofdgerechtvoor 8 personen
 
Ingrediënten


1 kopje gecondenseerde melk
1 pandanblad
1 kg rijst
6 cm fijngewreven gemberwortel of 1 eetlepel gemberpoeder
100 gram boter
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ster steranijs
3 stuks kruidnagel
een kaneelstokje
1 grote ui, in schijfjes gesneden
3 sjalotjes
2 cardamom peulen

Bereiding

Verhit de boter in een grote pan en voeg het pandanblad en de uischijfjes toe. Bak tot ze lichtbruin zijn. Voeg alle ingrediënten, behalve water, zout, melk en rijst toe en fruit gedurende 1 minuut mee. Voeg hierna de rijst toe, zout, melk en de standaard hoeveelheid water bij deze hoeveelheid rijst en kook op de standaardmanier van rijst koken.

Wist je dat? (Steranijs)

Steranijs wordt gebruikt voor de productie van het anti-griepmiddel ‘Tamiflu’.