specerijen

Specerijen

» Cocos

Cocos

Cocos smaakt  heerlijk als ingrediënt in verschillende gerechten, als toevoeging aan de rijsttafel of het dessert, maar wordt vooral vaak als garnering gebruikt.

Groenteschotel met cocosdressing

Bijgerecht voor 4 personen

Heerlijk Indonesisch bijgerecht

Ingrediënten

150 gramworteltjes, in plakjes gesneden

150 gramsperziebonen, in stukjes gesneden

200 gramwitte kool, in stukjes gesneden

100 gramtaugé

50 gramwaterkers

1 sjalotje, fijn gesneden

1 teentje knoflook, fijn gehakt

1 theelepel trassi (gedroogde garnalenpasta), fijn gekruimeld

2 eetlepel olie

1 theelepel chilipoeder

1 theelepel bruine basterdsuiker

1 eetlepel citroensap

100 gramcocos, geraspt

zout

 

Bereiding

Laat de bonen, kool en taugé 5 minuten koken. Bak het sjalotje, de knoflook en de trassi zachtjes 2 minuten in een wokpan. Voeg de  chilliepoeder, suiker, citroensap en cocos toe en laat dit zachtjes 1 minuut bakken. Schenk 1 dl water erbij. Schep vervolgens de groenten erbij en verwarm dit mee. Voeg op het laatste de taugé en de waterkers toe, dan blijven ze lekker knapperig. Breng vervolgens op smaak met zout.

 

Je kunt dit warm of lauwwarm opdienen.

  

Wist je dat? (Cocos)

Wanneer een cocosnoot rijp is valt deze vanzelf uit de boom. Dit is echter gevaarlijk: cocosnoten zijn hard en zwaar en vallen uit de cocospalm, welke meer dan 25 meter hoog kan worden. De klap komt dan hard aan: jaarlijks komen ongeveer 150 mensen te overlijden doordat zij schaduw hebben gezocht onder een cocospalm.

Onze tip! Cocos-garnalensoep!

Ingrediënten


800 ml cocosmelk
1 gedroogde laosknol
1 eetlepel laospoeder
2 stengels sereh
2 eetlepels sereh gemalen
2 blokjes kippenbouillon
8 of meer rauwe, grote, gepelde garnalen
6 grote oesterzwammen, in reepjes gesneden
250 gram shiitaken , in reepjes gesneden
3 kleine verse chilliepepers.
4 blaadjes gedroogde daun djeruk perut
100 gram santen
1 el groene chillipasta (Mida)
2 el citroen- of limoensap
1 à 2 el vissaus
verse korianderblaadjes en ringetjes bosui ter garnering

Bereiding


Breng de cocosmelk met de laosknol en de serehstengels zachtjes aan de kook. Je kunt de sereh en de laosknol zachtjes kneuzen zodat de geur en smaak nog beter vrijkomt. Laat dit geheel ongeveer 5 minuten koken, terwijl je regelmatig roert. Voeg de bouillonblokjes toe, samen met 400 cc water en blijf roeren tot het blokje is opgelost. Voeg de garnalen toe. Na ongeveer 2 minuten kunnen hier ook de shiitaken, oesterzwammen, daun djeruk perut, chilliepasta en santen bij. Snijd de chillies in reepjes en haal de zaadjes eruit. Voeg de chillies ook toe aan het geheel. Kook dit alles totdat de garnalen en zwammen gaar zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Draai het gas uit en voeg citroensap en vissaus naar smaak toe. Let op dat de soep nu niet meer aan de kook gebracht mag worden. Voeg als laatste wat blaadjes koriander en ringetjes bosui toe.

Lekker met vers gebakken ciabatta of Turks brood. Je kunt ook variëren door reepjes kip toe te voegen.