specerijen

Noten en zuidvruchten

Noten en zuidvruchten

Van oorsprong werd met ‘zuidvruchten’ de gedroogde vruchten bedoeld die geïmporteerd werden uit landen rondom de Middellandse Zee. Tegenwoordig  komen zuidvruchten overal ter wereld vandaan.

Wanneer verse vruchten gedroogd worden verdwijnen de meeste vitaminen, maar koolhydraten en mineralen blijven wel behouden.

Ook noten zijn belangrijk voor een gezonde voeding en zijn heerlijk in gerechten. Noten bevatten onder anderen anti-oxidanten, vitamine B, eiwitten, calcium en ijzer.

Walnoten

Het witte vruchtvlees van de walnoot heeft een zacht/zoete smaak. Om het witte vruchtvlees zit een geel schilletje, dat bitter smaakt. De bittere smaak verdwijnt met een aantal dagen.

Gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen hebben een zoete smaak en kunnen zowel in hartige als in zoete gerechten gebruikt worden.

Tip!

Gratin van abrikozen met amandelroom voor 6 personen

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten


½ liter melk
1 theelepel zaadjes van een vanillestokje
6 eierdooiers
150 gram amandelspijs
100 gram suiker
11 gedroogde abrikozen, in tweeën gesneden
0,6 dl abrikozenlikeur
3,4 dl abrikozensap
40 gram kristalsuiker

Voorbereiding


Verwarm de oven voor op 225 graden. Laat de abrikozen 5 minuten wellen in water.


Bereidingswijze


Verhit de melk met de zaadjes van het vanillestokje in een pan. Klop de eidooiers met de suiker in een kom totdat het licht en luchtig is. Klop de nog warme vanillemelk in een dun straaltje door het dooiermengsel. Giet het mengsel in een pan. Verhit dit mengel op een zacht vuurtje zodat het niet kookt. Blijf ondertussen rustig roeren totdat de vla licht bindt en neem de pan dan meteen van het vuur. Roer de verkruimelde amandelspijs door de vla. Roer de vla door een fijne zeef. Verhit de likeur, het abrikozensap en de suiker en laat de abrikozen 2 minuten in het hete vocht pocheren.
 Verdeel de abrikozen over de met boter ingevette gratinschaaltjes en schep er de abrikozensaus over. Giet de amandelvla tussen de abrikozen zodat de bovenkant van de abrikozen zichtbaar blijft. Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven tot de amandelvla goudruin begint te kleuren.