specerijen

Bonen, linzen en erwten

Bonen, linzen en erwten

Bonen, linzen en erwten zijn er in enorm veel verschillende vormen, maten en kleuren. Dit is slechts een kleine selectie van wat wij in ons assortiment hebben.

Katjang idju mongo beans

Een ovaal boontje van ongeveer 4 – 6 mm. De mongo bean is een geel boontje met een groen velletje. Na het koken van het boontje wordt de mongo bean gebruikt in soepen en puree. De Mongo bean is ook verkrijgbaar in een geschoonde variant (zonder velletje, dhal moong split washed) en in een geschoonde en gespleten vorm (dhal moong split).

Black eye beans

Een wit met zwart boontje. De boontjes worden ook wel ogenbonen genoemd, omdat deze boontjes een vlek rond het oog hebben. Dit is de plek waarmee ze aan de peul hebben vastgezeten.

Linzen

Wij hebben verschillende soorten linzen in ons assortiment: groene, rode, bruine en gele. De rode en bruine linzen koken vaak tot pap, waardoor ze erg geschikt zijn om te gebruiken in soepen en Indiase curry’s. Groene en gele linzen behouden meer hun vorm tijdens het koken. Het weken van linzen is minder lang dan bij de andere boonsoorten: een uurtje weken is voor linzen al voldoende.

Chick peas (kikkererwten)

Worden ook wel ‘garbanzos’ genoemd. Kikkererwten worden vaak gebruikt om hoemoes of falafel te maken. Geroosterd kan de kikkererwt ook als snack gegeten worden.

Tip!

Falafel (kikkererwtenballetjes)

Een bekende en zeer geliefde gefrituurde snack uit het Midden-Oosten.

Ingrediënten

500 gram gedroogde tuinbonen, geweekt
500 gram gedroogde kikkererwten, geweekt
3 eetlepels bloem
1 bosje peterselie, fijngehakt
olie om te fituren
7 teentjes knoflook
1 theelepel chilliepoeder of paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 bosje verse koriander, fijngehakt
zout en zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Laat de tuinbonen en de kikkererwten een hele nacht weken in een bak water.
Laat ze uitlekken en doe ze in een kookpan; bedek met water tot ze net onder staan en voeg zout toe. Breng aan de kook, zet het gas laag en laat beiden in ongeveer 2 uur zacht en gaar worden.

Bereidingswijze

Laat de tuinbonen en de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet, doe ze in een keukenmachine samen met de peterselie en koriander, de ui, de knoflook, de specerijen en de bloem en vermeng alles tot een stevige puree.
Laat de puree tenminste een uur rusten.
Maak balletjes van de puree en frituur ze met een paar tegelijk in de hete olie.
Laat goed uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de falafel zo eten als snack maar je kunt ze ook opdienen als hoofdgerecht met daarbij b.v. een kruidige couscous en een lekkere salade.

 

Spliterwten


Er zijn twee soorten spliterwten verkrijgbaar: Gele spliterwten (dhal thor) en groene spliterwten. Spliterwten zijn gewone erwten zonder hun omhulsel. Deze erwten moeten relatief lang weken. Deze erwten worden veel in hartige gerechten gebruikt.